Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu

               

Katori tempel

 

Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu.  De door de goden geschonken zwaardstijl van het onbevlekte (zuivere) zwaard. Deze zwaardstijl is in 1447 door Iizasa choisai gesticht en is daarmee de meest authentieke ken-jutsu stijl op dit moment.

 

Door de goden geschonken; Tenshin-sho staat voor Futsunushi no kami. Dit is de Kami van zwaard en bliksem. hij staat voor het bezielde zwaard en is een personificatie van het zwaard Futsu no Mitama.

De geschiedenis (klik hier) is derhalve erg interessant.

 

De katori Shinto ryu is in Japan uitgeroepen tot; Onaangetast cultureel erfgoed, welke bewaard moet blijven. Dit is de enige Krijgskunst met deze titel.

 

 

Het  Japanse zwaardvechten van de Katori Shinto Ryu in Arnhem  (gelderland) is een kunst van de samurai en dient derhalve voor de ontwikkeling van techniek alsmede de samurai spirit en de ontwikkeling als mens zijnde. De onderdelen van de Katori Shinto Ryu in Arnhem zijn:

 

 

Nu verkrijgbaar de unieke DVD serie: The secrets of Katori Shinto ryu.

Now available the wonderfull DVD series: The secrets of Katori Shinto Ryu.   Purchase on www.mikado.nl


Tachi-jutsu

 

Omote no tachi  (4 basis kajo)

 

 

Deze kajo zijn representatief voor het gevecht met een yoroi (harnas). En zijn de basis van de Katori Shinto Ryu. Zij volgen het 4 voudige principe van Dai-Kyo-Soku-Kei. In de eerste Kajo is het belangrijk dat Kirikomi (“leerling”) groot en duidelijk leert bewegen, dit word Dai genoemd. In de tweede kajo moet men krachtig toeslaan, dit word Kyo genoemd. In de derde Kajo moet men snel en vloeiend bewegen, dit heet Soku. Ontspannen is hier het sleutelwoord. In de vierde kajo moet men vluchtig bewegen, dit heet Kei. Het is natuurlijk logisch, dat na jaren oefening.  het hoogste principe (Kei) alom aanwezig is. De techniek gaat dan voorbij het fysieke vlak en is een samensmelting van mind en spirit, dit  heet Shin-Ki-Ryoku.

  

Gogyo no tachi (5 geheime kajo)

 

 

Deze kajo worden ook wel kleef kata’s genoemd. Men is tijdens het gevecht bezig om de tegenstander zowel fysiek als mentaal “schaakmat” te zetten. De zwaarden kleven als het ware aan elkaar. Daarnaast leer je jezelf te verbinden met je tegenstander. En komt de betekenis van Kiai (meeting of spirits) ten volle tot uitdrukking. Hier geld vooral, als je jezelf kent, dan ken je je tegenstander.

 

Gokui no tachi (3 essential kajo)

 

 

Deze kajo raken de essentie van de ryu. Waar in de Omote no tachi de werkelijke bedoeling van de kajo verborgen blijft. Is hij in deze kajo meer aanwezig. Dit zijn korte explosies van fysieke en spirituele kracht.

 

 

Naar boven


Bo-jutsu

 

Omote no bo (6 basis kajo)

 

 

In deze ryu  is de bo, een niet op zichzelf staand  wapen. Het is een wapen uit noodzaak. In oude tijden was de Yari (speer) een erg belangrijk wapen. Maar wat nu als hij brak? De technieken die met een bo worden geoefend zijn dus van oorsprong technieken met een gebroken yari. Deze Kajo hebben een sfeer van onverzettelijkheid.

  

Gokui no bo (6 geheime kajo)

 

 

Dit zijn Kajo waarbij beide partijen een bo hanteren. Zij hebben een verduidelijkende functie.

 

 

Naar boven


 

Naginata-jutsu

 

Omote no naginata (4 basis kajo)

 

 

In de naginata stijl van de Katori Shinto Ryu. Leert men zich te harmoniseren met de tegenstander.

 

Gokui no naginata (3 geheime kajo)

 

 

Naar boven


 

Ryo-to-jutsu  (4 kajo)

 

 

Ryo-to is het gevecht met 2 zwaarden. Kirikomi gebruikt hiervoor zijn langzwaard en zijn kort zwaard. In deze Kajo is gevoel voor ritme erg belangrijk. Het veelvuldig knielen in deze kajo verwijst naar een strategie die gebruikt wordt bij het vechten zonder licht. (in het donker is een geknield persoon bijna ontzichtbaar). Ook gebruikt men Ryo-to bij meerdere tegenstanders.

 

 

 

Naar boven


 

Kodachi-jutsu  (3 geheime kajo)

 

 

Kodachi-jutsu gebruikt men alleen als men het langzwaard kwijt is, of als er weinig ruimte is. Dit zijn Qua timing en ritme de moeilijkste kajo.

 

 

 

Naar boven


 

 

So-jutsu (6 kajo)

 

 

In oude tijden was de speer samen met de boog en het zwaard het belangrijkste wapen op het slagveld. De kajo van de speer zijn aardig rechtlijnig en Ukedachi moet al zijn techniek en wilskracht gebruiken om voorbij de speerpunt te komen. Eenmaal voorbij de punt is Ukedachi in het voordeel. De yari kan dan enkel nog snel terug trekken om te proberen zijn punt er weer tussen te krijgen. De Yari Kajo voeden de fighting spirit.

 

 

Naar boven


 

Iai-jutsu ( 11 basis kata, en 5 geheime kata)

Iai-jutsu door Sugino sensei

 

 

 

 

Dit zijn solo kata's, uitgevoerd met een Shinken (een bezield zwaard, scherp dus.) Zij laten verschillende scenario’s zien welke niet in de andere kajo naar voren komen. Deze scenario’s variëren van gevechten in het donker tot gevechten binnenshuis, of onverwachte aanvallen.

In het Iai-jutsu is het van belang om Kenshin ittai (zwaard en geest zijn één) toe te passen.

Om enig inzicht in deze kata te krijgen, moet men ook op de hoogte zijn van de geheime leringen (gogyo no tachi)

Dat de Katori-ryu erg met Shinto is verweven blijkt wel uit Kumi-kiri no ken, dit is een iai-jutsu kata die zich toelegt op het verdrijven van evil-spirits (exorsisme).

 

Sugino sensei

 

op bovenstaande foto ziet u Sugino sensei. Hij was een leerling van: Shiina Ichizo sensei, Tamai Kisaburo sensei, Kuboki Sozaemon sensei en Ito Takenichi sensei. Dit waren 4 van de 8 experts die in 1898 door Yamaguchi Kumajiro waren uitgekozen om de Katori Shinto Ryu voort te zetten.

het voortbestaan van de school kwam ernstig in gevaar doordat de 18e Soke geen zoon had. Echter door ingrijpen van Yamaguchi Kumajiro is het gevaar geweken.

Door deze 8 experts (waaronder ook de leraar van Hayashi Yazeomon de leraar van otake sensei) is het mogelijk geweest dat er in de verschillende scholen opvallende verschillen waar te nemen waren. Dit was vooral te danken of wijten aan de grote leeftijdsverschillen van de 8 experts.

al deze mannen beleefden de zwaardkunst op hun eigen unieke manier.

Volgen en kopieeren van de leraar is goed. maar uiteindelijk moet de leerling een meester worden. dit kan alleen als hij zijn eigen weg vindt.

dit is dan de doelstelling van onze school. maak meesters volgelingen zijn er al genoeg. Shu-Ha-Ri

 

strategie

 

In de katori shinto ryu, komen tevens vele tactieken en strategieen aan het bod. Deze zijn alom aanwezig in elke beweging. hier een globaal overzicht.

 

Ma-ai no Heiho (afstand)

Hyoshi no heiho (timing)

Sudori no Heiho (passeren)

Chushin no Heiho (centreren)

Minari no Heiho (Voorkomen)

Sente no Heiho (initatief)

Kawari no Heiho (veranderen)

Kage no Heiho (verbergen)

Ojite no Heiho (reageren)

Osae no Heiho (controleren)

Sutemi no Heiho (opofferen)

Keikaku no Heiho (planning)

Elk onderdeel bestaat uit meerdere tactieken. de één wat belangrijker dan de ander. Sommige voor de beginner en sommige voor de gevorderde. Ze komen allemaal voor in de kajo's. Men kan er vanuit gaan, dat de tactieken die men het meest in een bepaalde stijl tegenkomt, ook de belangrijkste tactieken zijn. Maar allen zijn ze het bestuderen waard. Het bestuderen van deze Heiho geeft een geweldige verdieping.

Deze strategieen worden beschreven in het onderstaande boek!

 

Het boek, hogere leringen van de Japanse krijgskunst, is uit, zie nieuwspagina

 

Naar boven


 

Shuriken-jutsu

 

 

Ook een onderdeel is het shuriken-jutsu, dit word ook wel het zwaard der wanhoop genoemd. Wat verder elke toelichting overbodig maakt

 

Ju-jutsu (36 technieken)

 

De Ju-jutsu stijl van de Katori Shinto Ryu behelst vele technieken met de blote hand. Deze technieken varieeren van: worpen, klemmen, trekken aan de chomage (haarknot), bevrijdingen, enz

 

 Curriculum van de Katori shinto ryu

 

Voor meer informatie over deze klassieke krijgskunst, of om je aan te melden kan je contact opnemen via: vh.arnold@planet.nl

06-45372528

De eerste 2 lessen zijn gratis!!

 

Home