Ogami-dojo.

Arnhem Gelderland.

 

 

In deze Dojo kan je verschillende klassieke krijgskunsten (budo) beoefenen

De bakermat van deze kunsten liggen in Okinawa en Japan.

Deze Budo vormen vallen onder de noemer Ko-ryu (Oude krijgskunsten)

contact: vh.arnold@planet.nl

06-45372528

 

De krijgskunsten die in de Ogami-dojo Arnhem, beoefend worden zijn:

 

 

Kata

 

Zwaard ontbloot, schittering.

dodelijk vermoeit

smeekt de samurai de vliedende maan.

 

De trainingsmethode in de klassieke Ko-ryu is Kata

Dit zijn voorgeschreven vormen die paarsgewijs of solo worden uitgevoerd. De kracht van kata ligt in het feit dat de beoefenaar van een kata verwikkeld is in een strijd om de controle van lichaam en geest. Hij vecht jaar in jaar uit, met een niet aflatende vastberadenheid tegen de onvolkomenheden in zijn uitvoering en de roerselen van zijn geest. Die, zoals hij te weten zal komen, voortkomen uit gebrek aan aandacht en innerlijke vrede. Deze worsteling wordt aangegaan om het ego te verslaan en de geest te bevrijden. Het vergt grote vastberadenheid en een onwankelbare geest (fudo-shin) om dit gevecht aan te gaan. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat Budo een weg van vrede is.

 

Voor een beginner is Kata enkel een manier om technieken te onthouden. later zal hij merken dat hij tevens zijn balans en uithoudingsvermogen oefent en steeds krachtiger en soepeler kan bewegen. Weer verder op het pad zal hij merken dat alle bewegingen voortkomen uit een middelpunt genoemd Hara. Als hij zich nog verder op het pad begeeft, zal hij merken dat Kata een manier van zelf-expressie is. De Kata is dan verheven tot een kunstvorm. Voor de gewone buitenstaander blijven het aan elkaar geplakte bewegingen. Maar voor de uitvoerder is elke Kata, Nee, elke handeling een uniek kunstwerk. Een kunstwerk zo fragiel, dat het na moment van uitvoering vervliegt als herfstbladeren in een maanverlichte storm. Op dit niveau ontvouwt de Kata zich als vanzelf en is de uitvoerder slechts een toeschouwer.

 

De sfeer die door deze manier van uitvoeren wordt gecreŽerd, maakt het mogelijk om direct in het NU te stappen en Satori te bereiken. Om Kata te perfectioneren moet men het alledaagse ontstijgen om zich te begeven in een staat waarin leven en dood geen rol meer spelen. Dit noemt men Seishi Choetsu.

 

Herhaling maakt meester.

 

 

Dit is de weg!

De weg is het doel, het doel is de weg.

 

 

Tevens kan men zich bij ons ook bekwamen in:

Ook is er de mogelijkheid om zich te verdiepen in 1 of meerdere healing arts: